sobota 1. listopadu 2014

Émerické sušenky s kousky čokolády

"Káťo, nemáš zaručenej recept na sušenky s kouskama čokolády?"

"Kači, nevíš jak udělat sušenky jako ze Subway?"

Ehm...no...nemám. Fakticky nevím. (Sušenky ze Subway jsem dokonce ani nikdy neměla...) 

Uznávám, že sušenky jsou vlastně základ a čokoláda jakbysmet. Takže je potřeba s tím něco udělat, noné?


Subway nikde poblíž nemám, takže to, jestli jsou fakt autentické (no...nebo alespoň podobné) neposoudím, ale recenze na původním webu tvrdily, že jsou, tak tomu budu věřit. Na české poměry jsem teda trochu hnula receptem a to tak, že jsem snížila množství bílého cukru - prostě síla zvyku.

Ingredience
(na 9 vééélkých sušenek)

125 g hladké mouky
1,5 lžičky kypřícího prášku
cca půl lžičky soli
85 g rozpuštěného másla
40 g bílého cukru
90 g hnědého cukru
cca lžičku vanilkového extraktu
1 vejce
150 g hořké čokolády nasekané na kousky

Postup

V míse smícháme rozpuštěné máslo a oba druhy cukrů dokud se pořádně nespojí, dál přimícháme extrakt a vajíčko. Pořádně, pěkně do lehké pěny.

V další misce smícháme mouku, sůl a kypřící prášek. 

Suché ingredience prosejeme do suchých a pořádně promícháme, až se vše propojí. Vařečkou nebo stěrkou jemně vmícháme kousky čokolády (nebo "chocolate chips", ale ty jsem ještě neviděla nikde jinde než v Chefparade Warehouse a možná M&S).

Lžicí děláme hroudy (v dostatečných vzdálenostech - pokud budete mít sušenek 9, tak budou mít v průměru cca 12 cm) na plech vyložený pečícím papírem. Vážně těsto stačí na plech jen tak "vrznout", není třeba nijak rozplácávat nebo tvarovat, roztečou se do kruhu samy.

Pečeme v troubě vyhřáté na 165°C (horkovzduch) asi 15-17 minut. Nelekejte se, sušenky budou po upečení celkem dost měkké, ale když je necháme na plechu ještě trochu dojít (minuta, dvě), tak se zpevní, kraje budou pěkně křupavé a střed zůstane měkčí. Nebo pokud je chcete křupavé celé, tak je pečte zhruba 18-20 minut.


Jak říkám, nevím, nakolik se podobají nebo nepodobají sušenkám ze Subway. Ale vím jistojistě, že jsou dobrý! (A fakt nenáročný!)



1 komentář: