čtvrtek 27. listopadu 2014

Čokoládové cupcakes s chilli

Už hrozně moc dlouho se chystám na nějaký výtvor, kde se objeví kombinace čokolády s růžovým pepřem, zázvorem nebo solí. No...ještě na to nějak nedozrál čas (nebo strávníci), tak nakonec vždycky skončím u osvědčené klasiky - čokoláda s chilli. Není to nic převratného ani objevného, ale zato je to prostě děsně dobrý. Tu kombinaci sladkého začátku, který nakonec vybouchne v příjemnou pálivost, nám ti jihoameričani prostě dobře vymysleli.

Vždycky mám pocit, že sladko-hořko-pálivá kombinace je spíš pánská záležitost (a taky proto jsou tentokrát kapkejky doladěné mo-kníry), ale v mém okolí jsou na ni zatíženy spíš ženy. A co vy a čokoláda s chilli?

(Jo a o mé oblibě čokochilli kombinace se můžete přesvědčit i u receptu na čokolanýže.)


O čokochilli kapkejky si tentokrát řekli pánové z liberecké Small Change Coffee, takže jsem pekla večer a neměla v plánu fotit, což se ale změnilo po ochutnání kousku korpusu (ten znám) a hlavně krému. Takže jsem nakonec fotila v naší tmavé kuchyni a s absolutní neschopností pracovat se světlem. Fotky tedy omluvte, nějak se mi teď daří čím dál hůř.

A ještě něž se dostanu k receptu, tak musím přiznat kredit za recept skvělé Petře z blogu Kitchen and the City, objevila jsem ho ve výzvě v Gurmetu jako korpus k schwarzwaldskému dortu. A už ho nedám, je boží.

čtvrtek 20. listopadu 2014

České buchty s tvarohem a povidly

Ano, ano, mám v zásobě celkem ucházející fotky mnohem víc kůl, modernějších a hezčích dezertů, jako je třeba mille-feuille (a několik různých receptů na kapkejky). Jenže ona česká klasika může být taky fajn a ještě ke všemu děsně dobrá. Jako třeba obyč buchty. S tvarohem. A hlavně s povidly. A trochou rumu.
Na tenhle recept jsem narazila díky Terce, když na ně odkaz sdílela na facebooku.  Na Apetitu se na něj sneslo tolik chvály, že jsem je prostě musela vyzkoušet.

Musím říct, že buchty byly vážně super, ještě druhý den byly krásně měkké a vláčné (pak už nezbyly, tak těžko říct, jak by vypadaly třetí den :)) ).

sobota 1. listopadu 2014

Émerické sušenky s kousky čokolády

"Káťo, nemáš zaručenej recept na sušenky s kouskama čokolády?"

"Kači, nevíš jak udělat sušenky jako ze Subway?"

Ehm...no...nemám. Fakticky nevím. (Sušenky ze Subway jsem dokonce ani nikdy neměla...) 

Uznávám, že sušenky jsou vlastně základ a čokoláda jakbysmet. Takže je potřeba s tím něco udělat, noné?


Subway nikde poblíž nemám, takže to, jestli jsou fakt autentické (no...nebo alespoň podobné) neposoudím, ale recenze na původním webu tvrdily, že jsou, tak tomu budu věřit. Na české poměry jsem teda trochu hnula receptem a to tak, že jsem snížila množství bílého cukru - prostě síla zvyku.

Ingredience
(na 9 vééélkých sušenek)

125 g hladké mouky
1,5 lžičky kypřícího prášku
cca půl lžičky soli
85 g rozpuštěného másla
40 g bílého cukru
90 g hnědého cukru
cca lžičku vanilkového extraktu
1 vejce
150 g hořké čokolády nasekané na kousky

Postup

V míse smícháme rozpuštěné máslo a oba druhy cukrů dokud se pořádně nespojí, dál přimícháme extrakt a vajíčko. Pořádně, pěkně do lehké pěny.

V další misce smícháme mouku, sůl a kypřící prášek. 

Suché ingredience prosejeme do suchých a pořádně promícháme, až se vše propojí. Vařečkou nebo stěrkou jemně vmícháme kousky čokolády (nebo "chocolate chips", ale ty jsem ještě neviděla nikde jinde než v Chefparade Warehouse a možná M&S).

Lžicí děláme hroudy (v dostatečných vzdálenostech - pokud budete mít sušenek 9, tak budou mít v průměru cca 12 cm) na plech vyložený pečícím papírem. Vážně těsto stačí na plech jen tak "vrznout", není třeba nijak rozplácávat nebo tvarovat, roztečou se do kruhu samy.

Pečeme v troubě vyhřáté na 165°C (horkovzduch) asi 15-17 minut. Nelekejte se, sušenky budou po upečení celkem dost měkké, ale když je necháme na plechu ještě trochu dojít (minuta, dvě), tak se zpevní, kraje budou pěkně křupavé a střed zůstane měkčí. Nebo pokud je chcete křupavé celé, tak je pečte zhruba 18-20 minut.


Jak říkám, nevím, nakolik se podobají nebo nepodobají sušenkám ze Subway. Ale vím jistojistě, že jsou dobrý! (A fakt nenáročný!)