pátek 27. září 2013

Three milk (cup)cake s kávou aneb Moje první výzva The Daring Bakers!


Hlavním impulsem pro založení blogu bylo to, že jsem potřebovala motivaci k plnění výzev The Daring Bakers. A je to tady, moje PRVNÍ výzva (kterou jsem málem zapomněla napsat, i když napečeno jsem měla už dlouho).

Zářijovou výzvu pro nás nachystala Inma z La Galletika, celý měsíc byla hrozně fajn, chválila hotové výzvy, vítala nováčky a hlavně se podle jejího návodu peklo vážně dobře. Three milk cake (populární hlavně ve Střední a Jižní Americe) mě v první chvíli nijak nenadchl, piškotová těsta nemusím a bojím se práce s bílky ve spojení s laciným studentsko-bytovým mixérem. Ale nakonec všechno dopadlo nad moje očekávání :)


Ingredience:
(na 23 cm formu, mně to vyšlo akorát na 12 cupcaků)

Na těsto:
5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
125 g cukru krupice
2 lžičky vanilkového extraktu
140 g hladké mouky

Mléčná směs na polití:
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
1 plechovka obyčejného kondenzovaného mléka
240 ml smetany ke šlehání
cca 1 dcl hodně, hodně, hodně silné kávy

Na ozdobení:
250 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
moučkový cukr dle chuti

Postup:
Troubu si necháme předehřát na 180°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Bílky ušleháme do pevného sněhu za postupného přisypávání cukru. (Šlehala jsem na nižší stupeň a sníh se i přes můj strach, že to mixér nezvládne, povedl.)
Žloutky šleháme, až nabudou a zesvětlají. Jakmile jsou v námi požadovaném stavu, tak je opatrně nalijeme na sníh a jemně je do něj vmícháme. Osvědčilo se mi používání gumové stěrky a pohybů "do osmičky".
Stejným způsobem do vaječné směsi po částech zapracujeme prosátou mouku.
Naplníme košíčky asi do 3/4 a pečeme 12-15 minut (u velkého koláče asi 25 minut, prý). Po upečení necháme vychladnout na mřížce.

V době, kdy se pečou cupcaky, v hrnci smícháme salko, kondenzované mléko, šlehačku a kávu, přivedeme k varu, následně ztlumíme a necháme asi 5 minut povařit. Také necháme vychladnout.

V době, kdy nám všechno pěkně chladne, si připravíme polevu na cupcaky. Do šlehací nádoby dáme mascarpone, šlehačku a cukr podle chuti. (Ehm...teď nastává chvilka na malé přiznání - na cukr jsem tentokrát naprosto zapomněla, až dodatečně mi to připomněla spolubydlící, ale to se už holt nedalo nic dělat. Jedině se tvářit, že to bylo naschvál...) Všechno vyšleháme a pokud ještě musíme čekat na chlazení těsta a směsi, tak polevu odložíme do ledničky. Snažíme se mít směs naprosto ideálně pevnou a hladkou na zdobení, což se mi tak nějak nepovedlo, celou dobu jsem se bála, že mi to mixér neutáhne (zkoušela jsem ho poprvé) a všechno se mi rozteče, až jsem směsku přešlehala a blbě se mi s ní zdobilo.

Vychladlé cupcaky propícháme vidličkou a pořádně prolijeme třímlékovou směsí. Opravdu nešetříme, těsto tím získá vláčnost a námi zvolenou příchuť.  V téhle fázi jsem se opět bála, tentokrát toho, že rozmáchám papírové košíčky, tak mi cupcaky nasákly asi do poloviny. Kdyby mi včas došlo, že košíčky uschnou nebo je přinejhorším rovnou sundám, tak všechno mohlo dopadnou ještě líp. Příště se buď nebojím nebo peču bez košíčků a cupcaky do nich dám až nakonec.

Cupcaky ozdobíme a podáváme :)


A jaký je verdikt? Jak jsem už zmínila, třímlékový dort mě zprvu opravdu nenadchl, když jsem o něm začala hledat víc informací, tak jsem nechápala všeobecné nadšení z něj, a když jsem si vzpomněla, že ho vlastně hrozně moc chválí i Dita Pecháčková v Deníku Dity P., tak jsem byla naprosto zmatená. Nakonec mě mile překvapil, rozhodně ho ještě budu zkoušet, tentokrát i s dostatečným množstvím mléčné směsi.

A ta latté verze byla taky dobrá volba!


7 komentářů:

  1. Vítej mezi odvážnými pekaři! :) Třímlékové cupcaky mě vůbec nenapadly, ale vypadají opravdu dobře - vůbec není poznat zádrhel se šlehačkou ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuju a dekuju :) cupcaky mam sice moc rada, ale tentokrat to byla trochu nezbytnost - chtela jsem pect tam, co neni zadna jina forma nez na muffiny :)

      Vymazat
  2. Nevěděla jsem, co si mám o Three milk cake myslet, ale nadchl mě! A tvoje latté verze vypadá báječně. Při příštím pečení se nechám inspirovat, díky Káčo :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluji k první výzvě a hodně sil do dalších bojů :)
    http://tege.blog.cz/1310/the-daring-bakers-september-pastel-de-tres-leches-three-milk-cake

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuju :) ten vas malinovy vypada perfektne! uplne mi pripomina muj letni malinovy cheesecake :)

      Vymazat
  4. Začala sezóna ořechů, můžu poprosit o recept na nějaké neodolatelné ořechové blaho? Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. urcite neco vymyslim :) a dekuju za pripomenuti, ze musim pro orechy! :)

      Vymazat