pondělí 2. září 2013

You can't blame the Blueberry Pie...


There's nothing wrong with the Blueberry Pie, just people make other choices. You can't blame the Blueberry Pie, it's just... no one wants it.

Tohle říká Jeremy Lizzie ve filmu My Blueberry Nights.  Ten film miluju, upevnil ve mně nautuchající touhu po malé kavárně a taky skoro permanentní chuť na borůvky. Ale ta myšlenka z úvodu se mi strašně nelíbí - já CHCI borůvkový páj, chci ho hodně a chci ho často. Je osvěžující, nepřeslazený a hlavně je absolutním znamením léta. 

Z veškeré záplavy receptů na borůvkový páj jsem si vybrala ten podle Joy of Baking. Není složitý, je skvělý a je to jistota úspěchu. 


Ingredience (na asi 23cm koláčovou formu):

Na těsto:
350 g hladké mouky
1 lžička soli
2 lžíce (asi 30 g) cukru krystal
226 g másla, dobře vychlazeného a nakrájeného na kostičky
60 - 120 ml ledové vody

Na náplň:
asi 570 g čerstvých borůvek
80 g cukru krystal
2 lžíce (20 g) kukuřičného škrobu
2 lžíce citronové šťávy

Žloutek a trocha mléka na potření

Šlehačka nebo zmrzlina na dozdobení

Pečení:
Prvních 20 minut na 200-210°C.
Dále 35-45 minut na 175°C.

Postup:
Těsto se určitě (a podle všech doporučení) nejlépe dělá ve foodprocessoru, jelikož jsem však páj pekla na chalupě, kde je vybavení takové všelijaké, tak popíšu pěkný ruční postup. Podstatné je vše zpracovávat velice rychle, ať se těsto od rukou příliš neohřívá. 

Mouku si z výšky prosejeme na pracovní desku, přidáme sůl, cukr a všechno promícháme. Na suchou směs dáme perfektně vychlazené máslo, které máme nakrájené na co nejmenší kostky. V tuto chvílí přichází na pomoc náš momentálně nejlepší přítel - dobře zchlazený nůž. Nožem jakoby zasekáváme mouku do másla, až se směs začne podobat drobence. Když jsou mouka a máslo dobře a pravidelně promíchané, přidáme 2-3 lžíce ledové vody, které do drobenkovité směsi zapracujeme úplně stejně jako máslo. Vyzkoušíme, zda těsto drží pohromadě a je možné z něj vytvořit kouli. Pokud se stále sype, tak přidáme další lžíci nebo dvě ledové vody a opět zapracujeme. S vodou se to v těstě nemá moc přehánět, čím jí je méně, tím je těsto lepší. Jakmile se těsto tváří hotově (tj. drží pohromadě), rozdělíme jej napůl, rychle z obou částí uplácáme kouli a z ní pak vyšší kulatou placku, ty zabalíme do potravinářské folie a dáme chladit (alespoň na hodinu, nejlépe přes noc). 

Vychlazené těsto vybalíme z folie a necháme malou chvilku aklimatizovat při pokojové teplotě, aby se nám s ním lépe pracovalo a moc se nedrolilo (max. 15 minut). Z první placky si vyválíme kruhový, asi 30 cm široký plát, který opatrně přesuneme do formy a přitlačíme ke dnu i bokům formy. Pokud se těsto při vyvalování pořád drolí, necháme ho chvilku ohřát a válíme dál. Při přesunu do formy se těsto může potrhat a popraskat, to samozřejmě neznamená žádnou tragédii - vezmeme kousek nepotřebného těsta a prasklinu jednoduše zalepíme.  Jakmile je těsto ve formě přesně podle našich představ, odkrájíme nebo zahrneme přebytečné okraje a všechno dáme alespoň na 30 minut chladit.

Jakmile se chladí korpus, pokračujeme dál v hrátkách s těstem a připravíme si vrchní část koláče. Mně osobně se moc líbil nápad z Joy of Baking s těstem ve tvaru malých hvězd, tak jsem si ho bez skrupulí přisvojila a pouze jsem hvězdičky vyměnila za čtyřlístky. Jinak samozřejmě můžete zvolit i jinou cestu a na koláči udělat třeba jenom mřížku nebo ho pokrýt celým plátem těsta (to potom ale nesmíte zapomenout udělat uprostřed křížek, kterým bude unikat horká pára z náplně. Ať už se rozhodnete jakkoli, je nutné si udělat přípravu předem, ať se může vrchní těsto před sesazením páje také chvíli chladit. 

Těsto vyválíme na tloušťku asi 1mm, vykrajujeme z něj námi zvolený tvar (cca 20-25 kousků), ty klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je žloutkem s trochou mléka a dáme také chladit.

Když se všechno pěkně chladí, tak si nejprve zapneme troubu na 200°C. 

Veškeré ingredience na náplň důkladně ale jemně promícháme.

Na vychlazený korpus vysypeme borůvkovou směs, rovnoměrně ji uhladíme a poklademe ji vykrájenými čtyřlístky/hvězdičkami/srdíčky tak, aby se vždy alespoň kouskem překrývaly a my je mohli stlačit k sobě.

Pečeme prvních 20 minut na 200°C, poté troubu rychle vyvětráme, stáhneme asi na 175°C a dopékáme přibližně 35-45 minut. Dobu pečení orientujeme hlavně podle barvy, toužíme po krásně hnědozlaté krustě. Pokud kraje hnědnou výrazně rychleji než střed páje, tak je přikryjeme kolem udělaným z alobalu. Při vyndávání páje z trouby by měla borůvková směs krásně bublat a zpívat.

Borůvkový páj podáváme vychladlý s vanilkovou zmrzlinou nebo se šlehačkou.


Chápu, že borůvkový páj na začátku září vypadá trochu nemístně, ale ještě pořád se dají borůvky sehnat a můžete si tak udělat krásně letní vstup do blížícího se podzimu!



12 komentářů:

  1. Krásný začátek nového blogu. Páj připomínající temnou letní noc se zářícíma hvězdama (kytičkama). Hned bych ochutnala, jen tak dál Káčo!

    OdpovědětVymazat
  2. U nás na trhu borůvky normálně jsou,takže je to pro začátek dobrá volba:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem dneska koukala, ze i tady na jihu v Brne na zelnaku jsou :) ze to neni jen u nas na zmrzlem a zpomalenem severu :)

      Vymazat
  3. Jana Merunková3. září 2013 v 9:19

    Kačko já bych si taky dala ;) Páj vypadá nádherně, je tak dál. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherný koláč! Škoda, ale letos jsem borůvky ještě ani neviděla... :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, diky! Ale fakt jeste jsou, napric republikou! :)

      Vymazat
  5. Před pár dny jsem viděla My Blueberry Nights... Chápu, že si přeješ mít kavárnu :-) Už se těším, až si u tebe dám latté a voňavý páj. Třeba ten borůvkový!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, ty casti z NY s Jeremym jsou v tom filmu nejlepsi :) uz vim, na co kouknu vecer

      a treba to jednou vyjde a to kafe si u me das, i kdyby za deset let

      Vymazat
    2. Klidně za deset let, nespěchám na to, vím, že se dočkám :-)

      Vymazat
    3. Taky bych zašla na to kafe, když k tomu bude cokoli borůvkového ;-)

      Vymazat