neděle 16. února 2014

Banana bread

Jasně. Pryč s amerikanismy, mluvme česky! Ale když banánový chlebíček zní prostě hrozně a připomíná mi to biskupský chlebíček z krámu. Ten prášivý, s čímsi, co je asi kandované ovoce, a s hnusnou čokoládou. A to teda banana bread nepřipomíná ani zdaleka. Tohle je naopak ideální způsob, jak zpracovat staré banány a ještě ke všemu z toho vyleze něco moc dobrého.


Banana bread pochází z USA, začal se rozšiřovat ve 30. letech 20. století. A v USA má dokonce i svůj svátek - 23. února, tak jsem se s jeho pečením sekla vlastně jen o týden :)

Recept jsem s mírnými úpravami převzala od Stephanie z Joy of Baking - ty spočívaly hlavně v tom, jaké byly aktuální zásoby. A taky v omezování množství cukru v amerických receptech.

Ingredience:
(na formu cca 23x13x8cm...nebo tak nějak)

100 g ořechů (lískové, vlašské, pekany,...)
230 g hladké mouky
100 g cukru krupice
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
1 lžička mleté skořice
2 vejce
113 g rozpuštěného másla
3-4 rozmačkané přezrálé banány
2 lžičky vanilkového extraktu
pár lžic burákového másla

Postup:

Troubu rozehřejeme na 180°C, ořechy vysypeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme je asi na 8 minut péct (nebo dokud nezezlátnou). Necháme je vychladnout a nasekáme je na kousky.

Ve větší míse smícháme sypké ingredience (mouka, cukr, ořechy, soda, kypřící prášek, skořice).

Rozmačkané banány smícháme s lehce prošlehanými vajíčky, vanilkovým extraktem a rozpuštěným máslem (vychladlým, ať vajíčka nejsou míchaná).

Stěrkou vmícháme mokrou směs do suché, stačí dokud se vše nepromíchá, nepropracováváme dlouho, ať chleba není moc tuhý a gumový.

Těsto přesuneme do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Když je těsto ve formě, dáme navrch pár lžic burákového másla, trochu promícháme s těstem a pečeme na 180°C asi 45 minut. Teda já pekla 45 minut, Stephanie doporučuje 55-60 minut, tak se řiďte prostě barvou a špejlovým testem.

Po upečení necháme chvíli vychladnout na mřížce, podávat můžeme vlahý i studený.


Někde jsem četla, že je možné a dobré banana bread opékat v topinkovači (nebo třeba taky na pánvi, jasně...) jako topinku nebo toustový chleba, tak to zkusím k snídani. I takhle to je totiž děsně dobrý, tak proč to neposunout na potenciální další level.

PS: Tak rozpečený je ještě lepší než čerstvý! Mmmm!

4 komentáře:

  1. Jojo, omezování amerického množství cukru chce minimálně o polovinu, spíš o víc:) Každopádně tenhle krasavec vypadá moc jedle, a ta kůrčička na vrchu.. mňam:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem snižovala o třetinu a bylo to akorát, ale asi kdybych měla správně přezrálý banány, tak by to chtělo i míň :) a jedlý to je uplně prudce, normálně svoje výtvory moc nejím, protože mi stačí ten proces pečení a spokojenost okolí, ale dneska jsem si před návštěvou kousek schovávala, ať mam k večeři :D

      Vymazat