neděle 11. května 2014

Holandské Stroopwafels

Mojí první vzpomínkou na tzv. holandské sušenky, jak se u nás stroopwaflím říkalo, je z doby asi před 10 lety, kdy jsme byly s mámou na dovolené u známých v Holandsku (ehm...pardón, Nizozemsku). Jely jsme na kole do Leidschendamu (myslím, jistě vím jen to, že se jelo kolem fotbalového hřiště), v nákupním centru si koupily stroopwafles (a asi i vla, což je naprosto výbornej řídkej pudink), jedly je v parku u vody a koukaly na pána v krásně červeno-malinové bundě a bylo to fajn.

Od té doby jsem v Holandsku jen byla párkrát, takže mi pořádné stroopwafle celkem chybí, protože ty, co se u nás dají koupit, prostě nejsou to pravé ořechové/sirupové. Ale možná tomu chybí jen větrné mlýny, divné nebe (který je v Holandsku fakt jiný!) nebo prostě pocit dovolené. Ale domácí stroopwafles všechno tohle dokážou vynahradit!



Je jasné, že jen málokdo máme doma speciální oplatkovač, aby byly wafle úplně nejsprávnější, ale celkem s úspěchem jde použít i srdíčkový waflovač (ty čtvercové jsou moc tlusté).

Dál potřebujeme jakýkoliv cukrový sirup, což je vlastně nekrystalizovaný cukr, který vzniká při rafinaci cukru (to nevím z hlavy, to mi radí teta wiki) a "měkký hnědý cukr", tedy třeba jakýkoliv muscovado cukr. Sirup samozřejmě existuje spešl holandský, ale celkem v klidu ho jde nahradit golden syrupem, melasou nebo snad i javorovým sirupem. Já použila cukr dark muscovado a golden syrup (oboje z M&S) a myslím, že chuť jsem celkem trefila.


Ingredience
(na 7 waflí o velikosti asi 8 cm)

Na sušenky:

250 g hladké mouky
125 g rozpuštěného másla
75 g moučkového cukru
7 g sušeného droždí
30 ml vlažného mléka
cca 26 g vejce (tj. půlka rozšlehaného, zbytek může poputovat k volskému oku)

Na náplň:

175 g sirupu
100 g cukru dark muscovado
25 g másla
půl lžičky mleté skořice

Postup

V míse smícháme veškeré ingredience na sušenky, promícháme a následně pořádně zpracujeme na válu. Měkké ale pevné těsto dáme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut odpočinout.

Mezi tím v hrnci nebo pánvi smícháme sirup, cukr, máslo a skořici, zahřejeme a necháme spojit. Jakmile je vše spojené a bez hrudek, odstavíme z ohně.

Odpočinuté těsto rozdělíme na stejné díly (každý má asi 70 g a 4 cm v průměru), ze kterých uděláme kuličky. Rozpálíme waflovač nebo oplatkovač. V případě waflovače ho dáme asi na střední teplotu, aby se oplatky stihly propéct než se spálí. Jednotlivé kuličky vždycky dáme do středu waflovače, zavřeme a necháme propéct do zlata. Dokud jsou oplatky horké, tak z nich vykrojíme kolečko (nebo vlastně jakýkoliv tvar) a podélně je rozřízneme, abychom je po vychladnutí mohly promazat a slepit sirupovou náplní.

Stroopwafels jsou nejlepší proleželé druhý den, pokud teda vydrží :)


Fakt jsou dobrý.




4 komentáře:

  1. Ta červená barva byla nádherná, bylo to kolem hřiště a kolem skautské klubovny, volavka se nás nebála. Tvoje vafle byly nejlepší. Bylo nám hezky tam i teď tady,viď. Díky za krásnou vzpomínku a o prázdninách si tam zase zajeď!

    OdpovědětVymazat
  2. Jaký sirup tam mám dát ? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Holka na nezávazný sex při holandských vaflích? Maminy s dětma nevadí!! Ozvě te se!!

    OdpovědětVymazat