čtvrtek 14. srpna 2014

Mlha a dort

Už jsem dávno měla v hlavě úvod článku o posledních dnech ve znamení red velvet kapkejků a dortů, ale přes dojmy (a absolutní únavu na vyplodění článku - spánek a poslední díl Masterchefa byly více odpovídající mým intelektuálním schopnostem) včerejšího večera se mi úplně vykouřil z hlavy. A není tam. 

Tak tu radši místo keců o tom, proč dort a proč cupcakes a proč red velvet  a proč tohle a támhleto, tu budu chvíli opěvovat Jizerské ticho.

"Blog o městech v Jizerských horách, kde chcípnul pes. Ale hlavně o lidech, kteří nepřestali věřit, že dokonce i tam je pod dlažbou pláž."

Blog, který pro mě naprosto vystihuje atmosféru našich hor, našich trochu zamindrákovaných měst. A blog, který ukazuje naše hory z trochu jiné stránky, než jak je obvykle vnímáme - prostřednictvím zajímavých lidí a jejich aktivit. 

A právě Jizerské ticho stálo za včerejší akcí Alois Nebel jede za Květou. Za paní výpravčí Květou z Rynoltic, která má nejhezčí nádraží v Čechách, na nejkrásnější trati. Která má nádraží s knihovnou. S knihovnou, do které knížku nemusíte vracet, ale když jste rozumní, tak místo ní přinesete jinou.

A tak se teda včera uskutečnilo promítání filmu Alois Nebel, autorské čtení Jaroslava Rudiše a hlavně povídání s paní výpravčí. Celý večer byl hrozně milý a nevadilo ani mlhavo a deštivo za oknem rynoltického kulturáku, protože to jen krásně dokreslovalo nebelovskou atmosféru. Za celou akci patří všem organizátorům obrovský dík a stejně tak i všem 212 (!) účastníkům.



Tak mi přibyly 2 podpisy v knížkách.

Jak říkám, bylo to skvělé, ale teď už alespoň v rychlosti k tomu dortu. A kapkejkům. Začalo to jako red velvet cupcakes do liberecké kavárny Small Change Coffee a skončilo jako sváteční naked cake. Pokaždé red velvet, ani jednou pořádná červená. Ale to přikládám málo intenzivnímu barvivu.



Ingredience:
(na 20 cm dort nebo 12-15 cupcakes)

Na korpus:

233 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
asi 2/3 lžičky sody
asi 2/3 lžičky kypřícího prášku
160 g cukru krupice 
166 ml podmáslí
123 ml oleje
1 velké nebo 2 malá vejce
1 lžička octa
 červené gelové potravinářské barvivo

Na krém:
125 g změklého másla
3x100 g lučiny apod.
pár lžíc cukru moučka 

asi 300 g ovoce na ozdobení 

Postup: 

Horkovzdušnou troubu vyhřejeme na 180 stupňů (elektrickou na 200st) a formu vyložíme pečícím papírem nebo papírovými košíčky.

V jedné míse smícháme všechny suché ingredience a v druhé prošleháme všechny mokré (včetně barviva).

Mokrou směs opatrně vmícháme do suché a naplníme formu nebo košíčky.

Cupcaky pečeme asi 18-20 minut, dort asi 35-40 minut. Propečenost zkoušíme špejlí. Hotové necháme vychladnout na mřížce.

Na krém vyšleháme máslo s cukrem úplně do světla a vešleháme do něj krémový sýr.

Cupcaky zdobíme sáčkem a špičkou.
Dort podélně rozřízneme, promažeme půlkou krému, narovnáme na něj třeba plátky jahod, přiklopíme druhou půlkou korpusu a ozdobíme zbytkem krému a ovoce.





1 komentář:

  1. Ten dort je opravdu překrásný.. :) Tak akorát, prostý a nepřeplácaný, ovocný, jak to mám ráda! :) Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na probíhající giveaway. Budu ráda, když se zúčastníš. :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat