pátek 1. května 2015

Pavlova s rebarborou, jahodami a balzamikem

Asi před měsícem nebo snad dvěma jsem na webu Blogerky objevila výzvu na vyzkoušení balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou. Stačilo napsat pod článek, proč zrovna já bych měla krémy dostat k ozkoušení. Z přihlášených blogerek měli organizátoři vybrat 20, mezi které jsem se nějakou záhadou dostala. (Můj důvod byl, že teď hodně pracuji s grilováním ovoce kvůli Restaurant Day a k tomu balzamika prostě patří - na mém menu se usadily třeba grilované jahody v balzamikovém octu s bazalkovým cukrem a balzamikovým krémem Kalamáta s citrusy - ale na ty recept teprve bude). 

Každá z nás musí do dneška (jasně, zas to dělám na poslední chvíli) uveřejnit recept s použitím balzamikových krémů Kalamáta. No a jedna z nás vyhraje výlet do Řecka...tak proč se nesnažit, že?

Jednoho dne mi tak do práce přišel balíček se 4 krémy - světlým balzamikovým krémem, světlým s citrusy, čistě tmavým a také tmavým s fíky. Musím říct, že nadšená jsem ze všech a mám co dělat, abych je šetřila na RD. Nejlepší jsou podle mě ty ochucené - někomu přijdou chemické, ale mě naprosto super!

Původně jsem myslela, že do soutěže pošlu recept na grilované jahody, ale nakonec jsem se rozhodla, že ten přidám až spolu s článkem o Restaurant Day. Na řadu tak přišla pavlova (která je pro mě snad ještě lepším dezertem než makronky!) s rebarborou a jahodami (ach to jaro!) s balzamikovo-karamelovou omáčkou dozdobená tmavým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou. 


Asi by to chtělo doplnit, jak vznikl název tohoto typicky australského dezertu. Ale napsáno toho o tom bylo již tolik, že si to můžete přečíst třeba tady. A třeba je to všechno pravda.


Suroviny:
(na 6 menších pavlov)

Na pusinky:
2 bílky
125 g cukru moučka
1/2 lžičky bílého vinného octa
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky kukuřičného škrobu

Na ozdobení
lžíce másla
asi 8 větších jahod
rebarbora - množství zhruba stejné jako množství jahod (použila jsem červené části)
asi 2-3 lžíce cukru krupice
asi 3 lžíce balzamikového octa

250 ml minimálně 30% smetany ke šlehání

tmavý balzamikový krém

Postup

2 bílky vyšlehejte do tužšího sněhu, na kterém se tvoří špičky, ale není suchý. Do sněhu postupně vešlehejte cukr moučku - pěkně po jedné lžíci, dokud nespotřebujete všechen. Vznikne taková táhlá "marshmallow" hmota. Do té jemně gumovou stěrkou vmíchejte škrob, extrakt i vinný ocet. 

Pusinkovou hmotu přesuňte na plech vyložený pečícím papírem - buď udělejte jednu velkou pavlovu nebo několik malých. Ať tak nebo tak, vždy uprostřed v "hromádce" pusinkové směsi udělejte důlek - pavlova se po upečení bude lépe skládat a šlehačka na ní bude lépe držet.

Pečte v troubě vyhřáté na 120°C (horkovzduch). U 6 malých pavlov to trvá přibližně 35 minut - pavlova musí být zvrchu křupavá, ale uvnitř vláčná. Jedna velká prý trvá asi hodinu, ale ozkoušené to nemám.

Po dopečení troubu jen vypněte a pavlovu nechte vychladnout v zavřené troubě.

Na ovocnou směs a omáčku omyté jahody zbavte stopek a nakrájejte na čtvrtky (nebo větší na osminy). Rebarboru očistěte ale neloupejte a nakrájejte ji na asi půl centimetrové plátky. Tím, že nebude oloupaná se vám při tepelné úpravě nerozvaří na kaši.

V pánvi si na středním plameni rozpusťte lžíci másla. Nejprve do pánve s máslem vložte rebarboru, je pevnější, tak potřebuje delší úpravu. Asi po minutě až dvou (až bude rebarbora opečená) přidejte jahody a asi půl minuty je opékejte. Poté vše zasypte pár lžícemi cukru krupice (množství vlastně závisí na vás - já doporučuji alespoň 2) a nechte ho na ovoci zkaramelizovat. Jakmile cukr zkaramelizuje a začne se spojovat se šťávou z ovoce, zalijte vše několika lžícemi balzamikového octa a vše spolu asi 2 minuty povařte, až se cukr s octem spojí v omáčku. Tuto směs přesuňte do misky a nechte ji před podáváním vychladnout.

Vychlazenou šlehačku vyšlehejte do tuha. 

Před podáváním sestavte pavlovu: na pusinky dejte šlehačku (nešetřete jí!) a na šlehačku jemně položte jahody, rebarboru a vše zalijte omáčkou, která vznikla při opékání ovoce z balzamika a karamelu. Nakonec dozdobte balzamikovým krémem a pusťte se do toho!


Jahody s balzamikem jsou klasika. Rebarbora s jahodami je klasika. No a rebarbora s jahodami a balzamikovou omáčkou, to je teprve pecka. A navíc úžasná pusinka a šlehačka. Ach-můj-bože! To je blaho!



3 komentáře:

  1. Vypadá naprosto fantasticky. Přeji štěstí v soutěži.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a děkuju! Sice jsem nevyhrála, ale to vůbec neva! :)

      Vymazat
  2. Škoda ž e si nevyhrála. No určite to chutí tak úžasne ako to vyzerá :)
    http://nicolettelear.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat