neděle 3. listopadu 2013

Dýňové kořeněné muffiny jako esence podzimu

Zimu přežívám. Na jaro se vždycky těším. Léto prostě je. Babí léto mě každoročně nadchne. Ale podzim, ten miluju, s veškerým jeho světlem i stíny, barvami i šedí. A teď jsem konečně objevila jídlo, které je koncentrovaným podzimem. Dýňové muffiny, které uklidní a usadí, když je šedo, ale přitom naprosto dokreslují krásu barevného a slunečného podzimu.

Nic tak tajemného jsem ještě neviděl...
Podzim dvou tváří - 
jedné jasné a přímé 
a druhé plné záhuby.
(Filip Topol - Viděl jsem rok)


Recept jsem převzala od Holky, která jedla všechno, jejíž blog mě v poslední době naprosto nadchnul. Dýňové muffiny byly první recept, který jsem se podle Christy rozhodla vyzkoušet a hrozně jsem se na něj těšila. A jak to tak bývá, když se moc těšíte, nic se nepovede tak, jak si představujete. U mě komplikace nastaly hned v prvním kroku, když jsem nějakou záhadou totálně zkazila první verzi dýňového pyré. Dýně jsem sice měla nakoupené dvě, ale před odjezdem do Liberce jsem už nestíhala vůbec nic (a tentokrát jsem dýni z opravdu Brna netáhla, jako pár týdnů předtím skoro dvě kila hrušek), tak na pyré a muffiny nastal čas až o týden později. Což vlastně bylo naprosto ku prospěchu věci, protože to vyšlo v podstatě akorát na Halloween. A co je víc Halloween než dýně?

Po zmatcích s přepočítáváním množství surovin z ošklivých US hrnků na krásné a přesné gramy a i přes následnou nutnost stejně používat hrnky (zradila mě baterie z váhy) jsem stvořila 12 voňavých, oranžovohnědých podzimních muffinů!

Suroviny na 12 muffinů
(nakonec jsem použila hrnkový rozpis, ale pro zájemce můžu dodat i přepočet na gramy)

Na těsto
1,5 hrnku hladké mouky
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky sušeného zázvory
1/4 lžičky mletého nového koření
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky jedlé sody
2 velká nebo 3 normální vejce
asi 3/4 hrnku cukru krupice (dle Christy má být 1, ale z US receptů vždycky trochu ubírám)
1 hrnek dýňového pyré
asi 1/2 hrnku oleje

Na náplň
125g mascarpone
moučkový cukr podle chuti 

Na posyp
asi 1/4 hrnku cukru krupice
2,5 lžic hladké mouky
asi 3/4 lžičky skořice
2 lžíce studeného másla

Postup
Pokud nemáme to štěstí a nemáme plechovkové dýňové pyré, jako mají v Americe, tak si nejdřív připravíme právě pyré (a říkáme si, že homemade je přece všechno lepší). 
Jednu menší dýni (měla jsem hokkaido) rozpůlíme, ořežeme z ní stopku a bubáka (pokud se tak tomu říká i u dýní), vydlabeme semínka a obě půlky dýně přikryjeme alobalem a dáme je péct na 180°C. Pečeme, dokud není dýně naprosto měkká, prý to má trvat asi hodinu. Mě to zabralo hodiny minimálně dvě. Do teď nevím, na které straně dvířek byl problém. 
Jakmile je dýně měkká, nakrájíme ji na menší kousky (hokkaido klidně i se slupkou) a tyčovým mixérem z ní uděláme hladké pyré. Samozřejmě je možné si ho udělat víc i do zásoby a uložit si ho do nějaké uzavíratelné nádoby do lednice či mrazáku. To jsem neudělala, neb jsem si po prvním pyrépokusu vůbec nevěřila.

Mezi tím, než se nám upeče dýně si připravíme náplň z mascarpone - a to prostým promícháním mascarpone s požadovaným množstvím cukru. Když máme smícháno, tak si na kus potravinářské folie přesuneme náplň do tvaru, co by se měl v budoucnosti stát válečkem o průměru asi 3cm. Jelikož složité návody na jednoduché věci nezvládám popisovat, tak se raději podívejte na video od Koko, kde je v čase 2:38 vidět, co máte s náplní udělat. Zabalenou náplň šoupneme na nějakou dobu do mrazáku, ať se nám později lépe krájí.

V malé misce nebo ve foodprocessoru smícháme cukr, mouku, skořici a máslo a z přísad uděláme skořicovou drobenku. Buď ve foodprocessoru (pokud jsme líní), vidličkami nebo rukou. Drobenku dáme do lednice, dokud na ni nepřijde ten pravý čas.

Když máme uválečkováno a udýňováno a uposypováno, vrhneme se konečně na samotné těsto. 
(A taky si dáme rozehřát troubu na 175°C.)
V jedné míse smícháme prosátou mouku, všechno koření, sůl a sodu.
Do další mísy dáme vejce a cukr, vyšleháme je, pak přidáme pyré a olej a dovyšleháme do krásně oranžové směsi.
Do oranžády postupně vmícháváme moučnou směs.

Formu nebo silikonové košíčky na cupcaky vyložíme košíčky papírovými.
Nejprve do nich dáme asi dvě lžíce náplně. Hned poté kus mascarpone náplně, (kterou jsme vyndali z mrazáku a nakrájeli na 12 podobných koleček), tu do těsta pořádně zamáčkneme, ať se i po upečení udrží pěkně uvnitř. Navrch vše posypeme drobenkou a opatrně šoupneme do trouby. 

Pečeme asi 20-25 minut (tentokrát jsem nezkoušela špejlí, přes mascarpone by stejně nebylo nic znát, prostě jsem to riskla). Necháme chvilku chladnout ve formě a pak přesuneme na mřížku, ať se muffiny ve formě nezapaří.


A jaký je verdikt? Je to dokonalý podzim! Normálně nemám kořeněná těsta moc ráda (třeba perník nejím vůbec a hřebíčku se obvykle vyhýbám obloukem), ale ve spojení s dýní, jemností mascarpone a se skořicovou drobenkou je to naprostá pecka! 


8 komentářů:

  1. Hmmmm to vypadá lákavě... Až seženu další dýně, určitě oranožvé muffy vyzkouším, děkuji za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky, vzdycky potesis :) do tohohle pocasi jsou uplne perfektni, jako kdyby dokazaly utesit...az lituju, ze jsem vcera nekoukla po dyni, abych je dneska udelala zas...nalada by je potrebovala

      Vymazat
  2. Mám v mrazáku sladké kořeněné dýňové pyré, už dlouho přemýšlím, že ho nějak upotřebím... a tohle vypadá skvěle.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. peti, rozhodne jdi do toho, jsou fakt vyborny...mam na ne chut uz asi 14 dni a ne a ne sehnat dyni, uz holt nejsou :/ takze pristi rok vyrabim zasoby pyre! :D

      Vymazat
    2. Tak jsem se do toho dneska pustila po svém, s inspirací od tebe :-) Dovolila jsem si o tom napsat svůj článek, kde zmiňuji tvou nepopiratelnou úlohu v tomhle mém pečení:)

      Vymazat
    3. uz jsem na to koukala, super! a diky moc! chtela jsem ti psat, ale nejak mi z telefonu nefungovaly komentare :/

      Vymazat
  3. Díky za recept. Dýně skladuju doma od podzimu (od jednoho zahradníka vím, že nesnáší pouze vlhko, a tak mám zásobu doma pod postelí), takže s pyré jsem neměla problém. Akorát mi na konci pečení vybublalo z muffinů mascarpone. Možná to chce kratší čas v troubě. Ale na chuť to nemělo vliv, opravdu jsou skvělé. Ještě jednou díky. Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé, to mam radost, ze chutnaly :) ono chce to mascarpone zapichnout vazne hluboko, asi jsem to malo zduraznila...a diky za prvni vyzkouseni mych receptu! :)

      Vymazat