pátek 17. ledna 2014

Citronové cupcakes s ostružinovým krémem aneb Léto je vážně daleko

Letošní zima je fakt divná a mně o to víc chybí léto na chalupě, kde nejsou lidi, je to všude zelený a hlavně - jsou tam ostružiny. A jelikož je v nedohlednu pravá zima, pravý jaro, natož i pořádný léto, tak si to léto udělám alespoň na blogu ve formě citronových cupcakes s ostružinami :)



Samozřejmě nechci žádnému potenciálnímu čtenáři (chňá! chňá!) dělat akorát chutě čerstvým letním ovocem - jednak je možnost, že ho má někdo v mražáku, ale taky se dá všechno úspěšně nahradit džemem podle chuti :) 

A abych nebyla za plagiátora, tak recept na těsto mám z Allrecipes.com, krém je znouzectnost (která mi chutná!).

Ingredience:
(na 12 cupcakes)
 
Na cupcakes:
100 g cukru krupice
55 g másla (povoleného)
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
95 g hladké mouky
4 g prášku do pečiva
60 ml mléka
šťáva a kůra z půlky citronu

Na krém:
250 g mascarpone
250 g tvarohu (ve vaničce)
ostružiny podle chuti
cukr

Postup

Povolené máslo s cukrem vyšleháme do světlé pěny, zašleháme vejce a vanilkový extrakt. Mouku promícháme s práškem do pečiva a vetřeme do máslové směsi. Po částech vmícháme mléko a citronovou kůru i šťávu.
Troubu rozehřejeme na 175°C, formu na cupcakes vyložíme papírovými košíčky a asi do 3/4 je naplníme těstem. Pečeme asi 20-25 minut (nebo dokud nevyjde klasický špejlový test a nevytáhneme ji suchou).
Cupcakes necháme vychladnout na mřížce, příp. je uložíme i do lednice (na zdobení je musíme mít fakt studený, nebo se krém rozteče).

Na krém si nejprve svaříme ostružiny s trochou vody a cukrem podle chuti (uděláme si v podstatě základ na džem, tzn. že tady rovnou můžeme ovoce vyměnit za džem :) ). Některé ovoce, jako třeba borůvky nebo jahody, můžeme dát i nesvařené, ale u pecičkového ovoce se nám takhle bude lépe zdobit (slupky a pecičky se nebudou zasekávat ve zdobící špičce). Ovoce necháme zchladnout.
Mezi tím vyšleháme mascarpone s tvarohem. Zamícháme do krému ovoce nebo džem. Můžeme i dosladit moučkovým cukrem.
Krém dáme alespoň na chvíli vychladit.

Zdobíme pomocí cukrářského sáčku a špičky na vychlazené cupcakes. 



A můžeme si užívat (pocitu) léta.  Kéžby.



A taky Vám celkem opožděně přeju všechno nejlepší do roku 2014, hodně dobrého jídla, přátel, slunce, spokojenosti a prostě tak vůbec! 





1 komentář:

  1. Káčo, tvé cupcaky vypadají báječně, hned jsem dostala chuť na ostružiny! Až budu doma, tak je hned vyzkouším, budu mít na to nové košíčky :-) Díky za recept :-)

    OdpovědětVymazat