čtvrtek 27. února 2014

"Krásný chléb" s čokoládovo kokosovou náplní aneb Únorová výzva The Daring Bakers'

Obecně nemám ráda všelijaké mánie a "zaručené" recepty, které lítají českým internetem. Jednu dobu se ve všech českých pekařských skupinách na facebooku rozšířil estonský kringel, který se postupně přetransformoval do ozdobných chlebů (nebo spíš koláčů) s čokoládovou nebo skořicovou náplní. Ne že by nevypadaly lákavě, vypadají výborně, ale vždycky od takových hromadných nadšení čekám hrozně moc a velice často jsem pak zklamaná, tak je prostě rovnou nezkouším. A evidentně tak dost často o něco přicházím, jako třeba teď, holt hromadný názor lidu má občas své opodstatnění :D


Někdy na konci ledna jsem začala uvažovat, že tomuhle výtvoru dám šanci (protože chuť na nutellu byla větší než obvykle a chtěla jsem si ji nějak omluvit...). O to překvapenější jsem byla, když na mě beautiful bread vykouknul jako únorová výzva The Daring Bakers'. 

Tuto výzvu přichystala Sawsan z blogu Chef in Disguise a naším úkolem bylo upéct alespoň jeden zdobený chléb s jakoukoliv náplní, sladkou nebo slanou. Sawsan se prý inspirovala výtvory Valentiny Zurkan - za sebe říkám, že jsem vážně ráda, že jsem si ji vygooglila až teď, jinak bych se určitě pokusila o něco složitějšího, povedlo by se mi to ještě méně než tenhle jednoduchý pokus, byla bych nešťastná a nakonec bych tenhle článek ani nenapsala. Jen mám trochu problém pro tuhle dobrotu používat výraz chléb, podle mě jde prostě o koláč.

Our February host was Sawsan from Chef in Disguise and our task was to make at least one beautiful bread with any filling - sweet or savory. Sawsan was inspired by Valentina Zurkan's creations. I only have some troubles to use term bread for this goody, I think, it's a cake.

Ingredience:
(na dva asi 20 cm koláče)

Koláč:
60 ml teplé vody
180 ml teplého mléka
1 velké vejce
60 g změklého másla
50 g cukru krupice
8 g instantního droždí
3 g soli
450 g hladké mouky

Náplň:
asi 250 g nutelly
asi 3 lžíce strouhaného kokosu (podle chuti)

Postup:
V jedné míse smícháme vodu, mléko, vejce, máslo, cukr a droždí. Kašleme na vzejití kvásku, pracujeme rovnou. V druhé míse smícháme mouku a sůl. Mokrou směs vmícháme do suché a uhněteme krásně vláčné a nelepivé těsto. Musela jsem přidat trochu mouky navíc, ale to třeba nebudete muset, záleží na savosti použité mouky. Uhnětené těsto dáme do mísy vymazané olejem a necháme ho na teplém místě kynout dokud nezdvojnásobí objem (asi tak hodinku).

Na náplň prostě smícháme nutellu s kokosem.

Po vykynutí si těsto rozdělíme na poloviny, z každé uděláme jeden čtyřvrstvý koláč. Jelikož mám troubu, do které se mi vejde jen jeden malý plech, tak jsem jednu půlku dala zpátky do mísy a nechala v chladu, aby těsto nepřekynulo. 

Část na jeden koláč rozdělíme na čtvrtiny, každou vyválíme na kolo o průměru cca 20 cm. První kolo položíme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme šestinou náplně, přikryjeme druhým kolem, a tak dál, a tak dál - vznikne nám základ na koláč se čtyřmi vrstvami těsta a třemi náplně - končíme tedy nepomazaným těstem. (A zbyde nám ještě půlka těsta a půlka náplně, což použijeme, až se bude první koláč péct.)

Teď přichází ta rádoby tricky part, která nám z obyč kynutého koláče/chleba udělá krásný koláč/chleba (jen nevím, jestli ji srozumitelně popíšu). Uprostřed koláče si uděláme kolečko, které nám naznačí hranici naříznutí (velikost záleží na vás, já ho udělala podle celkem malé skleničky). Od kolečka si koláč rozřízneme až do krajů na sudý počet dílků. Každý dílek chytneme za širší konec a protočíme ho jakoby vzhůru nohama, čímž se odhalí vrstvy promazané nutellou. Hlídáme si, abychom vždy první dílek otočili doprava, druhý doleva, třetí doprava, atd...

Koláč necháme před pečením ještě asi 20 minut kynout. Před pečením trochu postříkáme vodou.

Pokud jde o samotné pečení, tak je to u mě trochu komplikovanější. Původní recept říká, že pečeme prvních 5 minut na 250°C, pak snížíme na 200°C a pečeme ještě asi 20 minut. Toho však moje trouba není schopná (musela bych ji buď nechat vychladnout asi na 190°C, abych ji zas mohla vyhřát na 200°C, nebo by mi konstantně klesala až pod nastavených 200°C, klidně na 120°C...), takže jsem pekla celou dobu na 205°C, orientovala jsem se podle barvy koláče a do zezlátnutí to trvalo asi 15 minut. A bylo to úplně akorát.

Jo, fotit při západu slunce, kdy vám svítí přímo na balkon, kde fotíte, nebyl zrovna dobrej nápad. Ale jinak to nešlo, všude jinde už byla hrozná tma a do druhého dne by se koláč sežral (a zůstal jen ten ještě míň dekorativní).

Díky téhle výzvě jsem objevila nejlepší kynuté těsto, které jsem kdy vyzkoušela, tak z něj brzo vzniknou i obyč buchty a někdy zase taky ozdobný koláč, třeba i nějaký složitější.
Koláče vznikly dva, jak jsem zhruba naznačovala, ale ten druhý se mi nepovedl zkroutit (tentokrát spirálky dělané od středu), v kuchyni bylo moc teplo, čokoláda se roztékala a byl celý upatlaný, takže ne zrovna fotogenický. 


8 komentářů:

  1. Mňam, krásné:) Kringel jsem si upekla ještě před tím největším boomem, ale tohle vypadá tak lákavě, že bych to zkusila ještě jednou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kringel i tohle jsem celou dobu ignorovala (jen obcas cinnamon rolls jsem delala) a zjistila jsem, ze to byla chyba :D hned bych si dala zas :D

      Vymazat
  2. Beautiful bread! It must be very delicious with coconut!

    OdpovědětVymazat
  3. thank you! but i think that mine is not so nice as yours! mine is really easy and simple :)

    OdpovědětVymazat
  4. Inspirována tebou jsem byrobila kringel - a je boží!! :-D (sestra)

    OdpovědětVymazat
  5. tak to ti tleskám.. vypadá úžasně!

    OdpovědětVymazat