neděle 16. března 2014

Ultra čokoládový koláč s višněmi

Někdy ve zkouškovém jsem se byla učit v brněnské kavárně V melounovém cukru (což je mimochodem asi nejsympatičtější kavárna v Brně) a kromě cappuccina, mandarinkové limonády (boží okurkovou zrovna neměli) jsem si dala taky skoro dokonalý čokoládový koláč se švestkami (a taky šlehačkou a kofilou, ale to už byl jen detail, ani bych to nemusela mít). Čokoládová ganache v koláči měla tak úžasnou konzistenci, že se mi o ní od té doby snad i zdálo. Tak jsem nám takový koláč teda taky udělala, ať mám klid!



 V Melounovém cukru byly ty švestky děsně fajn nápad, ale ta čokoláda je nějak přebila, byly málo výrazné a znát byly spíš jen na skus, tak jsem se rozhodla je vyměnit za višně (teď teda samozřejmě z kompotu :) ).

Ingredience:
(na 28 cm koláčovou formu)

Na korpus:
170 g hodně vychlazeného másla (klidně z mražáku)
262 g hladké mouky
1/2-3/4 lžičky soli
30 g třtinového cukru
45-90 ml ledové vody (taky z mražáku, může být s kousky ledu)

Na náplň:
250 ml smetany ke šlehání (>30% tuku)
350 g 50% čokolády (třeba na vaření, tzv. semi-sweet)
lžíce másla
lžička vanilkového extraktu
višňový kompot (použijte, kolik uznáte za dostačující :) )

Postup:

Máslo nakrájené na kostičky si nejprve dáme na chvíli (alespoň čtvrt hodiny) do mražáku, ať je pěkně ledové, stejně dáme vychladit i vodu.

Do foodprocessoru dáme vychlazené máslo, prosátou mouku, cukr a sůl. Promixujeme, dokud se neudělá jakoby drobenková směs. Když máme udrobenkováno, tak přidáme 2 lžíce ledové vody a opět chvilku promixujeme. Teď vyzkoušíme, jestli už je možné ze směsi udělat kouli, aniž by se extrémně drobila. Pokud máme pocit, že ne, přidáme lžíci vody a promixujeme. S vodou to moc nepřeháníme, těsto by pak nebylo tak křehké. Výsledná směs má pořád působit docela suše, ono se to nakonec spojí. Všechno to je o zkoušení a odhadu, časem budete přesně vědět, jak má směs vypadat. Když je všechno zhruba ideální, tak drobenku vysypeme na vál a uplácáme z ní kouli a pak kulatou placku. Tu zabalíme do fólie a dáme alespoň na půl hodiny do lednice vychladit.

Pokud nemáte foodprocessor, tak i pro vás mám popis přípravy - tady, u borůvkového koláče.

Před rozválením do formy necháme těsto asi čtvrt hodiny povolit na lince (a kdyby se při válení hodně trhalo, tak mu dáme ještě chvilku.

Vyválíme těsto zhruba do kruhu většího, než je forma (asi 3-5 mm silné) a pomocí válečku ho přeneseme do formy a utlačíme do ní. Pokud se těsto trhá, tak se nic moc neděje - prostě trhliny přelepíme zbývajícími kousky. Těsto propícháme vidličkou, překryjeme pečícím papírem, který zatížíme čímkoli tepluvzdorným - fazolemi počínaje, silikonovou formou na bábovku konče.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 10 minut.

Než se upeče korpus, tak si připravíme ganache a višně. Višně rozpůlíme (příp. vypeckujeme) a necháme okapat. Smetanu zahřejeme těsně pod bod varu, kdy ji stáhneme z plotny a vysypeme do ní nalámanou čokoládu a necháme tak 2-5 minut odstát, aby čokoláda povolila. Poté vymícháme do hladka, vmícháme do směsi máslo a extrakt a necháme chvilku odstát. Pokud chcete použít čokoládu s ještě vyšším obsahem kakaa, tak použijte buď víc smetany nebo míň čokolády, ganache by v tomto poměru byla po vychladnutí hodně tuhá.

Na korpus naskládáme (nebo prostě vysypeme) višně, které přelijeme ganache, uhladíme a necháme vychladnout. Podávat můžeme třeba se šlehačkou, ale je to děsně dobrý i bez ní.


Musím říct, že je to vážně dobré, konzistence je přesně jako z Cukru a mělo to i úspěch!

Jo a pokud máte pocit, že jsou na koláči kapky vody, tak máte pravdu. V tomhle šedivu, deštivu a větrnu jsem kvůli světlu musela fotit na balkóně (a ani tak to nebyl zrovna zázrak), na který pršelo. Pecka.



2 komentáře:

  1. Káčo, vypadá nádherně, peču něco hodně podobného, ale doplnit tento páj višněmi je dokonalý nápad! Děkuji za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,

    ráda bych takovou náplň připravila do malých lineckých košíčků, ale potřebovala bych si ji předpřipravit den dopředu, převézt v krabičce a naplnit až na místě. Myslíte, že to půjde? Nebude moc tuhá? Děkuji. Magdalena Bartošková

    OdpovědětVymazat