středa 23. července 2014

New York cheesecake

Je to už hodně, hodně, hodně dlouho, co jsem přidala poslední příspěvek na blog. Chvíli jsem nepekla, chvíli nefotila a chvíli jsem pekla jen osvědčené klasiky na žádost rodiny a okolí a tudíž fotila tak maximálně na instagram. Ale to je teď pryč, přicházím s nejvíc nejlepším pečeným cheesecakem, který kdy opustil mou kuchyň.



Se světlými pečenými cheesecaky jsem vždycky bojovala - na chuť byly vždycky dobré, ale vzhled byl pokaždé příšerný. Když se teda naskytla příležitost splnit kamarádkám dávné přání, abych jim upekla cheesecake, nešlo jinak než objevit dokonalý recept na klasický New York cheesecake. Ten jsem našla na britských stránkách BBC Good Food. 

Nakonec jsme ho snědli k snídani (spolu s lotrinským quichem, na který přidám recept co nejdříve, a hummusem) na Ještědu. Fotka ze snídaně je tady.


Ingredience:
(na 20cm formu)

Na sušenkovou krustu:
65 g másla
110 g máslových sušenek
1 lžíce hnědého cukru

Na náplň:
682 g sýra Philladelphia
140 g cukru moučka
špetka soli
2 lžíce hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky nastrouhané citronové kůry
1 lžička citronové šťávy
2 velká nebo 3 malá vejce
150 ml zakysané smetany

Na "polevu":
170 ml zakysané smetany
1 lžíce cukru moučka
2 lžičky citronové kůry

Postup:

Ve foodprocessoru rozsekáme sušenky na co nejjemnější drobečky, přidáme k nim máslo rozkrájené na kostičky, cukr a spojíme se sušenkami několika dalšími pulzy ve foodprocessoru. Pokud nemáme foodprocessor ani nic podobného, sušenky rozdrtíme v sáčku válečkem na těsto, smícháme s cukrem a přelijeme tentokrát rozpuštěným máslem a spojíme.
Sušenkovou směs natlačíme na dno dortové formy, které jsme vyložili pečícím papírem, a dáme péct asi na 10 minut do trouby (horkovzdušné) vyhřáté na 160°C.

V míse ručně (pokud máte robota, tak použijte K metlu a jí podobné) promícháme Philly (jsem ochotná přistoupit třeba i na lučinu, ale rozhodně ne na tvaroh - sice to bude dobré, i když mokřejší, ale prostě to nebude cheesecake) až bude krásně krémová, pečlivě vmícháme moučkový cukr, mouku a sůl. 

Teď si k ruce vezmeme mixér/robota se šlehacím nástavcem a do krému všleháme citronovou kůru, šťávu a vanilkový extrakt. Jakmile je máme zašlehané, přidáme vejce a zakysanou smetanu.

Celou směs přesuneme do formy na vychladlé sušenky a několikrát s formou pořádně praštíme o kuchyňskou linku, abychom uvolnili co nejvíce vzduchových bublin, cheesecake nám tak nepopraská při pečení. Tentokrát jsem s ním "házela" asi 5 minut a dopadl vážně dobře.

Dáme péct nejprve na 10 minut na 200°C, poté snížíme teplotu na 90°C a  pečeme ještě asi 25 minut. Po dopečení se má cheesecake ještě trochu "třást". 

Hotový cheesecake necháme 2 hodiny chladnout v otevřené troubě (pokud ho chceme krémovější) nebo v zavřené troubě (pokud ho chceme sušší).

Zbylou zakysanku, cukr a citronovou šťávu promícháme a potřeme jí vršek cheesecaku po dvouhodinovém chladnutí. Poté ho necháme ještě minimálně 8 hodin vychladnout a podáváme!


Naprosto neskromně musím říct, že nic lepšího jsem asi neupekla.

6 komentářů:

  1. Opravdu se peče jen tak krátce? V jiných receptech nacházím třeba pečení 1 hod a při větší teplotě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jezisi, pardon! jsem tele, nejprve na 200, pak az 90 (uz to opravuju), ale casy sedi (psala jsem to po pameti a spletla si to s quichem, ktery jsem delala hned po cheesecaku), nejdriv jsem k tomu byla taky i tak celkem skepticka (i po dopeceni), ale po tom troubovem chladnuti (zvolila jsem kompromis - hodinu v zavrene troube, hodinu v otevrene) dopadl fakt moc dobre (jo a teploty jsou pro horkovzduch, pro elektrickou to chce zvysit asi o 20°C)

      Vymazat
  2. vypadá kráááásně! :) Ta doba pečení mě taky trochu zarazila, ale na druhou stranu - proč ne :) .. já peču cheesecake většinou 50-60min na cca 120-130 C a pak ho taky ještě nechávám "dojít".

    Každopádně ten tvůj vypadá podle té první fotky super krásně krémově :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ta doba fakt sedi :) a s teplotou jsem to uz opravila :) a diky moc! uz konecne nejsem odsouzena jen k pecenym "tmavym" cheesecakum nebo nepecenym svetlym, trikrat slava BBC Good Food :D

      Vymazat
  3. To vypadá hodně dobře. Cheesecaky miluju, jsou tak jednoduché :-) A ta fotka, krása. http://cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéééžis, já jsem vostuda s tím odpovídáním na komentáře! díky moc! :)

      Vymazat