čtvrtek 20. listopadu 2014

České buchty s tvarohem a povidly

Ano, ano, mám v zásobě celkem ucházející fotky mnohem víc kůl, modernějších a hezčích dezertů, jako je třeba mille-feuille (a několik různých receptů na kapkejky). Jenže ona česká klasika může být taky fajn a ještě ke všemu děsně dobrá. Jako třeba obyč buchty. S tvarohem. A hlavně s povidly. A trochou rumu.
Na tenhle recept jsem narazila díky Terce, když na ně odkaz sdílela na facebooku.  Na Apetitu se na něj sneslo tolik chvály, že jsem je prostě musela vyzkoušet.

Musím říct, že buchty byly vážně super, ještě druhý den byly krásně měkké a vláčné (pak už nezbyly, tak těžko říct, jak by vypadaly třetí den :)) ).

Ingredience:
(na menší plech, 24 buchet)

Na buchty:
20 g čerstvého droždí
cca 300 ml vlažného mléka
50 g cukru
500 g hladké mouky
špetka soli
kůra z jednoho biocitronu
mletá vanilka
60 g rozpuštěného másla
1 žloutek

Na tvarohovou náplň:
150 g tvarohu (z papíru)
1 žloutek
asi lžíce rozinek
kůra z půlky citronu

Na povidlovou náplň:
200 g povidel
lžička skořice
trocha rumu

Na dodělání:
asi 75 g rozpuštěného másla na vymazání pekáče a potření buchet
panák rumu
lžička moučkového cukru

Postup:
Nejprve si zaděláme kvásek - asi 100 ml vlažného mléka smícháme se lžicí cukru a nadrobíme do něj droždí. Promícháme a dáme do tepla vzejít, dokud se na povrchu neudělají bubliny.

V míse smícháme mouku, zbytek cukru, vanilku, citronovou kůru. Přidáme žloutek a kvásek. Rozpuštěné máslo vlijeme do zbytku mléka (máslo se zchladí, mléko ohřeje). Mléko postupně zapracováváme do těsta, možná nepoužijeme všechno, musíme dostat měkké a vláčné těsto, kterému se bude hezky kynout. Samozřejmě množství mléka závisí na savosti mouky, ale rozhodně bych nedoporučila použít méně než 200 ml. Já tam dala celých 300 ml a těsto jsem měla nádherné.

Těsto pořádně prohněteme /nebo ho necháme prohníst robotem/, dokud není hladké a nelepivé. Hotové těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a v míse necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu (musí zdvojnásobit původní objem).

Zatímco těsto kyne, tak si připravíme náplně. Na tvarohovou smícháme tvaroh, žloutek, kůru a rozinky. Pokud bude vypadat moc suše, tak do ní můžeme dát trochu mléka. Na povidlovou smícháme povidla, skořici a asi půl panáka rumu.

Z vykynutého těsta uděláme váleček, který rozdělíme na alespoň zhruba stejně velké kusy (já jich dělala 24). Z každého kousku těsta uděláme placku, na tu dáme akurátní množství náplně (záleží na velikosti a množství buchet) a pořádně je uzavřeme. Buchty rovnáme a plech vytřený částí rozpuštěného másla. Navíc je ještě ze všech stran namočíme ve zbytku rozpuštěného másla, půjdou po upečení krásně oddělit.

Před pečením necháme buchty ještě asi 15-20 minut dokynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C asi 20-25 minut (platí pro horkovzduch), dokud nezezlátnou. Ještě horké buchty pokropíme rumem smíchaným s cukrem (občas to krásně syčí!). Alespoň částečně vychladlé buchty pocukrujeme a vrhneme se a ně!


Jak říkám, kynuté těsto mě baví, je s ním krásná práce. A jak na něj? Nebát se, hydratovat ho spíš víc než míň a pořádně ho prohníst, ať už v robotu nebo růčo. 




2 komentáře:

  1. Zkoušela jsem váš recept a asi jsem přidala moc rumu :) Kromě manžela to nikomu nechutnalo. Možná je to taky to mojí troubou, plánuji brzo koupit kvalitní kombinovaný sporák s troubou a zkusím ten recept znovu a bez alkoholu. Uvidíme zda se to tentokrát povede. Jen další podobné recepty. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to je mi líto :/ snad se další pokus vyvede! Já teď taky válčím s troubou, mám takovou tu mikrovlnko-gril-horkovzdušnou a dost mi blbne s teplotou...tak ať se daří a pěkný rok 2015 přeju!

      Vymazat