sobota 25. ledna 2014

To je hummus!

Kdysi na gymplu mi kamarádka vyprávěla, jak se její maminka dala na zdravou výživu a dělá třeba "humus". Jako správná pubertální blbka jsem se hrozně smála názvu a vůbec neřešila, co by to mohlo být. Asi před rokem a půl jsem se podivovala nad cizrnovým salátem jiné kamarádky. No a teď se cizrny (a luštěnin jako takových) můžu užrat, hummusu obzvlášť. Poprvé jsem ho měla před dvěma lety ve Vídni v jakési kavárně jako součást "arabské snídaně" a pak v brněnské kavárně Atlas (která je mimochodem hrozně super!). V Atlasu jsem se do něj definitivně zamilovala a začala ho dělat i doma.

Ehm, fotky jsou dost děsivé, holt když se někdo rozhodne výtvor fotit večer, v tmavé kuchyni a pod zářivkou, tak se zázrak čekat nedá. Natož když je takové tele, že si nepřenastaví vyvážení bílé a vzpomene si, až když je sežráno.

Hummus je cizrnová pomazánka nebo dip, která pochází se Středního východu, ale populární je třeba i v Maroku a čím dál tím víc i v Evropě. K jeho výrobě se používá kupodivu cizrna a také tahini - sezamová pasta. Tahini se dá koupit ve specializovaných cizokrajných potravinách, ale stále častěji i v supermarketech. Tady však můžete najít recept, jak si tahini vyrobit doma celkem snadno a hlavně levněji.


Tentokrát mi hummusové chutě udělala Verča Z ghetta s její instafotkou hummusu z Atlasu.

Ingredience:

1 plechovka cizrny
60 ml tahini
60 ml citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje + trochu na servírování
1/2 většího stroužku česneku
1/2 - 1 lžička soli
1/2 - 1 lžička mletého římského kmínu
podle potřeby asi 2 - 3 lžíce vody
sladká mletá paprika na servírování

Postup:

Je to všechno hrozně lehké a hlavně rychlé, tak není vůbec důvod to nezkusit :) Do foodprocessoru (určitě lze použít i obyč tyčový mixér) dáme tahini a citronovou šťávu a promixujeme, až se spojí dohromady, trochu nabudou na objemu a zesvětlají. Přidáme olivový olej, nasekaný česnek, sůl, římský kmín a opět promixujeme. 
Pokud jde o cizrnu, tak lepší hummus je rozhodně z vařené, ale jestli chcete všechno urychlit, vyškrtnout namáčení a vaření, tak není nic proti ničemu použít plechovkovou. Sama z ní dělám hummus častěji, protože jsem prostě líná a hlavně nikdy nemyslím dopředu na namáčení cizrny. Takže z cizrny slijeme nálev a propláchneme ji ve studené vodě. 
K tahini směsce přisypeme nejdřív půlku cizrny, promixujeme do hladka, pak přisypeme zbytek a opět promixujeme. Pokud chceme hummus opravdu hladký a jemný, tak nakonec přidáme pár lžic studené vody a pro změnu opět promixujeme, ale není to nutné.
Před podáváním zalijeme olivovým olejem a posypeme sladkou mletou paprikou.

Podáváme s jakýmkoliv pečivem, nejlépe světlým a nejideálněji třeba pita chlebem. Nějaká  akurátní zelenina taky není od věci - třeba pečený baklažán je k hummusu fakt super! 


Na závěr moje instafotka (je totiž mnohem milosrdnější než ta nepovedená foťáková)...
Jo a můj insta najdete tady: http://instagram.com/kacca_ka 



3 komentáře:

  1. To jsem zkoušela, bobtnala jsem si vlastní cirznu, vařila... ale výsledek se mi nějak nepovedl. Asi špatně dovařená cizrna, třeba to ještě někdy zkusím:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jezkovy to je mi lito! co nevyslo? ja osobne praci s varenou a namacenou cizrnou jeste nejak neprisla na chut, ale to je hlavne tou neschopnosti planovat dopredu :D

      Vymazat
  2. Mňam - při kochání tvým hummusem jím čínskou polévku a moc moc ráda bych talíř vyměnila :-)

    OdpovědětVymazat