pátek 24. října 2014

#sffstromovka

Jasně, jasně, mám skoro dvoutýdenní zpoždění s článkem - nejdřív jsem čekala na fotky, pak byla všude článků přehršel, pak na to prostě nebyl čas a chuť - přece jen se mi po 7-8 hodinovém čučení do notebooku v práci do něj nechtělo čučet ještě doma. Teď čas i chuť je, fotky mám a záplava článků taky přešla, takže tohle neberte jako reportáž z pražské/české gastro scény, ale spíš jako vzpomínku na fajn akci.

Jen ve zkratce, o co na #sff jde? Začalo to letos na jaře, kdy se část české foodie scény rozhodla ukázat světu Praze Holešovicím, jak taky může vypadat street food. Jenže ona myšlenka nenadchla jen Holešovice nebo Prahu, ona nadchla i Brno (takže se v létě konal už i #sff v Industře) a teď na podzim už asi celou republiku, protože nastal #sffstromovka v areálu holešovického výstaviště, na kterém byly davy návštěvníků a obrovská, nadšená a šikovná skupina profíků i amatérů, kteří se rozhodli nám ukázat, co všechno umí. A že toho teda umí spoustu!

Ráno v 10 to vypadalo ještě takhle...Odpoledne se už nedalo projít.


Na #sff jsem se chystala už od Holešovického prvního kola, ale nakonec se mi povedlo dorazit až na ten podzimní, což mi asi předchozí dvě ztráty bohatě vynahradilo. Společnost mi dělala hlavně kamarádka Jáňe (ano, to ň tam má být), její kamarádka Inga a její (Ingy) kamarád Max. Inga s Maxem jsou Němci, kteří momentálně žijí v Praze, mluví česky (a byla hrozná sranda občas poslouchat jejich češtinu :) ) a vlastně moc nechápali, co se na sff děje a proč. Sraz jsme měli ještě s další kamarádkou, ale z tou už jsme se v davech spíš ztráceli, což byla škoda.Pokud jde o jídlo, tak jsme si ho užili dosytosti (no...vlastně víc než do sytosti...spíš donažranosti), za sebe musím říct, že jsem ochutnala asi tak půlku toho, co jsem měla předem v plánu a asi tak desetinu toho, co jsem si naplánovala při první rychloprohlídce stánků. 

Do Holešovic jsme dorazili hned na začátek v 10, což bylo jedině dobře - jednak bylo fakt nádherný podzimní skororáno, ale hlavě jsme si všechno prošli ještě dokud nebyl areál extrémně přecpaný. Nevýhodu to mělo snad jen v tom, že prudké podzimní sluníčko s dlouhými stíny docela komplikovalo vznik rozumně vyhlížejících fotek (za které vděčím Jáňeti, ačkoliv jich pár vzniklo i mou rukou).


Takže dál ať promluví obrázky a chuťové pohárky ať vzpomínají...(třeba si i já vzpomenu, co od koho bylo :) )


Gurmet girls & profiteroles
Naše první žrací zastávka po zkouknutí areálu nastala u holek z Gurmetu a jejich slaných profiterolek. Vybrat si z nabídky a nepřecpat se hned na začátek, to byl nadlidský úkol! Nakonec moje a jáněcí volba padla na dýňovo-gorgonzolovou profiterolku (já) a na tu kuřecí s curry a brusinkami (Jáňe). No a já se zamilovala do té kuřecí, za mě to byl asi jeden z vrcholů dne.


Gurmet Girls & profiteroles - úplně vlevo Terezka z http://tege.blog.cz/




Bylo těžké si vybrat (a to ještě nebyly nachystané všechny!)

Dýně s gorgonzolou a megaboží kuře s curry a brusinkami. #tochceš

Achmůjbože!
Nějak podvědomě jsme najeli na pravidelné střídání sladkého a slaného, takže po profiterolkách přišla na řadu návštěva Votre Plaisir. Moje citronová tartaletka se sněhovou peřinou byla...byla prostě boží. Víc slovy to popisovat asi nemá cenu, protože to prostě nejde. Prostě Votre Plaisit na Náplavce Praze závidím. Z celé duše, srdce i chuťových pohárků. 


Dobrý. A krásný.

Ethnocatering - výlet za Kavkaz
Další slaná zastávka byla u stánku Ethnocateringu - dohromady jsme ochutnali gruzínské chačapuri (neurazí-nenadchne), nevímjaké badridžany narevit (jako dobrý) a arménské lamadju (za mě super!).

Zleva: baridžany narevit - chačapuri - lamadju

Hummusárna
Nejlepší baklava všech dob! Max si dal hummus s pitou. Jo, byl dobrej, ale nějak mě neinspiroval k tomu, abych ten svůj posouvala někam dál.

OMG baklava

Hummus-árna

Tibet z Dharmasaly
Na momos od Dharmasaly jsem byla zvědavá už od té doby, co se o nich na facebooku #sffstromovka objevilo info. Vím, že pro některé návštěvníky se jednalo o vrchol dne, ale u nás se dostavilo mírné zklamání - knedlíček jsme nafasovali poněkud okoralý, takže se s ním na papírovém tácku bojovalo docela těžko. Zato omáčka k němu byla skvělá!

Tibetský momo knedlíček se super omáčkou

Su-su-su-su-su-su-Sugartown!
Jedno z nejmilejších setkání na sff! Konečně někdo, koho znám alespoň přes instagram a to Martina z blogu Sugartown. Že se vlastně "známe" jsem si nechala pro sebe, prozrazena jsem byla až večer, naštěstí :) U Sugartown stánku jsme očumovali a vybírali fakt dlouho, všichni přecpaní, Terka s Martinou měly všecko nádherný...no prostě těžký život žrouta. Nakonec volba padla na pistáciový dortík s fíky. Pěkně na čtvrtiny, protože rozhodně nebyl malý. A dokonce jsme každej dostali vlastní fík! Dík! Bylo to fakticky moc dobrý!

A z toho si máme vybrat?

#totakychceš

Hruška - slaný karamel - blaho
Nastal čas zrušit sladko-slané uspořádání a vypravit se ke Třem kopečkům! Hrušková zmrzlina byla snad ještě hruškovatější než hrušky, ve slanokaramelové polevě bych se chtěla koupat...prostě báááájo! Až takový, že mi při focení zmrzliny kleknul telefon! Ještě že jsem měla Jáňe.



Hrušková zmrzlino a slaný karamele, chci si vás vzít!

Mr. Banh Mi
Vietnamské bagety Banh Mi jsou děsně kůl. Jsou kůl v Praze, takže za pár let se objeví třeba i v Liberci. Doufám, protože byla fakt dobrá. Dokonce i Jáňe bylo spokojené (jasně, nějaká ta výtka se našla, ale minimální!), a to strávilo pár měsíců ve Vietnamu! 



Topinka
Jednoduchej název, jednoduchý jídlo, skvělej zážitek! V tuhle chvíli už byli všichni natolik nacpaní, že se mi nikoho nepovedlo přemluvit na víc topinek. Jenže chleba od Julky se prostě ochutnat MUSÍ a cokoliv masového od TRMS taky! Topinka s rilletes byla skvělá, ale úplně nejskvělejší bylo chutney ze zelených rajčat. To chci domů!

Ach-můj-bože!

Musím říct, že zážitek ze #sffstromovka patří k těm nejlepším z poslední doby, ať už po stránce žrací nebo lidské. Takových dobrot všude bylo! A všichni prodávající byli neskutečně milí, šikovní a nadšení, až to občas bralo dech.

Po holešovickém výletu je jedno jasný - chcí street food festival v Liberci! Jdem do toho?

Na závěr si nesmím nechat ujít foto spolužroutů



Díkmoc všem! 

PS: O rozházeném formátování vím, leč blogger si žije vlastním životem a nenechá mě nic upravovat. Takže jindy, až se usadí.



3 komentáře:

  1. Ha, takze s tim zatracenym Bloggerem nevalcim jen ja?! On si fakt dela, co chce a kdy chce :-D! Potvora proradna... Jeste jednou diky za pochvalu (jsem z toho na vetvi O:-)) a hlavne za supermilou navstevu :-)! Zase se budem nekde brzy tesit :-)! Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nene, i ja! :D je to mrcha..i kdyz ja ted valcim s ruznyma google aplikacema, od hangouts po vyhledavani :/ a urco nekdy nekde, jen se budu muset vic vyskytovat v praze :D

      Vymazat
  2. Hele ty jedna sestro - takováhle luxusní žranice v Praze a ty si ji necháš pro sebe? Příště Tě vezmeme na Akimatsuri (japonskou podzimní a hlavně gurmánskou slavnost :-))

    OdpovědětVymazat