čtvrtek 27. listopadu 2014

Čokoládové cupcakes s chilli

Už hrozně moc dlouho se chystám na nějaký výtvor, kde se objeví kombinace čokolády s růžovým pepřem, zázvorem nebo solí. No...ještě na to nějak nedozrál čas (nebo strávníci), tak nakonec vždycky skončím u osvědčené klasiky - čokoláda s chilli. Není to nic převratného ani objevného, ale zato je to prostě děsně dobrý. Tu kombinaci sladkého začátku, který nakonec vybouchne v příjemnou pálivost, nám ti jihoameričani prostě dobře vymysleli.

Vždycky mám pocit, že sladko-hořko-pálivá kombinace je spíš pánská záležitost (a taky proto jsou tentokrát kapkejky doladěné mo-kníry), ale v mém okolí jsou na ni zatíženy spíš ženy. A co vy a čokoláda s chilli?

(Jo a o mé oblibě čokochilli kombinace se můžete přesvědčit i u receptu na čokolanýže.)


O čokochilli kapkejky si tentokrát řekli pánové z liberecké Small Change Coffee, takže jsem pekla večer a neměla v plánu fotit, což se ale změnilo po ochutnání kousku korpusu (ten znám) a hlavně krému. Takže jsem nakonec fotila v naší tmavé kuchyni a s absolutní neschopností pracovat se světlem. Fotky tedy omluvte, nějak se mi teď daří čím dál hůř.

A ještě něž se dostanu k receptu, tak musím přiznat kredit za recept skvělé Petře z blogu Kitchen and the City, objevila jsem ho ve výzvě v Gurmetu jako korpus k schwarzwaldskému dortu. A už ho nedám, je boží.

Ingredience
(na cca 14 klasických kapkejků)

Na těsto:
180 g hladké mouky
5 lžic kakaa
lžička prášku do pečiva
necelá lžička jedlé sody
špetka soli
170 g cukru krupice
200 g zakysané smetany
1 vejce
50 g rozpuštěného másla
75 ml horké vody

Na chilli krém:
125 g másla
200 g cream cheese
200 g hořké čokolády (alespoň 50%)
lžička mletého chilli
cukr moučka podle chuti

Postup

Na postupu je nejlepší to, jak je jednoduchý a jak efektní výsledek z toho vzejde.

Nejprve si nechte vyhřát troubu na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.

V jedné míse smíchejte veškeré suché ingredience (tj. mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl a cukr), přidejte k nim zakysanou smetanu, vejce, máslo i vodu a pořádně promíchejte. 

Těstem naplňte papírové košíčky asi do 3/4 a dejte péct do vyhřáté trouby na 17-20 minut, propečenost vyzkoušejte špejlí. Hotové košíčky nechte vychladnout na mřížce, před zdobením je můžete chvíli nechat zchladit třeba v ledničce.

Brnkačka, no né?

Když se košíčky pečou, připravte si krém. Nad vodní lázní nechte úplně rozpustit čokoládu a vmíchejte do ní mleté chilli. Čokoládu nechte zchladnout asi na 37°C - musí zůstat tekutá, ale teplá by nám udělala bordel s krému.

Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem (já dávám cca 2 lžíce cukru) do běla (nebo skoroběla) a všlehejte všechen cream cheese a pak i vychladlou čokoládu.

Krém si dejte do zdobícího sáčku a ozdobte jím vychladlé kapkejky, na vrch můžete ozdobit třeba chilli vločkami nebo nějakým zapichovátkem. 

Vrhněte se na hotové kapkejky. 

Odolejte pokušení se o ně nedělit.

Fotka děsná, kapkejk božský.




4 komentáře:

  1. fotka náhodou fajn:-) občas vídám o dost horší...a do small change coffee to nestihnu, takže si je udělám doma při nějaké další příležitosti:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vsak kolik dalo prace, abych tam dala neco min zrniciho nez extremne moc :D

      Vymazat
  2. Movember cupcake vypadá rozkošně! A to těsto, viď....tak to prostě mám ráda, nic složitýho, všechno zamíchat dohromady a nepárat se s tím..... a ono je to ke všemu ještě taaaak výborný,paaa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no presne! a hlavne jsou fakt cokoladovy, i kdyz tam je tolik kakaa (a to davam o 30g cukru min)

      Vymazat