Už hrozně moc dlouho se chystám na nějaký výtvor, kde se objeví kombinace čokolády s růžovým pepřem, zázvorem nebo solí. No...ještě na to nějak nedozrál čas (nebo strávníci), tak nakonec vždycky skončím u osvědčené klasiky - čokoláda s chilli. Není to nic převratného ani objevného, ale zato je to prostě děsně dobrý. Tu kombinaci sladkého začátku, který nakonec vybouchne v příjemnou pálivost, nám ti jihoameričani prostě dobře vymysleli.
Vždycky mám pocit, že sladko-hořko-pálivá kombinace je spíš pánská záležitost (a taky proto jsou tentokrát kapkejky doladěné mo-kníry), ale v mém okolí jsou na ni zatíženy spíš ženy. A co vy a čokoláda s chilli?
(Jo a o mé oblibě čokochilli kombinace se můžete přesvědčit i u receptu na čokolanýže.)
O čokochilli kapkejky si tentokrát řekli pánové z liberecké Small Change Coffee, takže jsem pekla večer a neměla v plánu fotit, což se ale změnilo po ochutnání kousku korpusu (ten znám) a hlavně krému. Takže jsem nakonec fotila v naší tmavé kuchyni a s absolutní neschopností pracovat se světlem. Fotky tedy omluvte, nějak se mi teď daří čím dál hůř.
A ještě něž se dostanu k receptu, tak musím přiznat kredit za recept skvělé Petře z blogu Kitchen and the City, objevila jsem ho ve výzvě v Gurmetu jako korpus k schwarzwaldskému dortu. A už ho nedám, je boží.
Ingredience
(na cca 14 klasických kapkejků)
Na těsto:
180 g hladké mouky
5 lžic kakaa
lžička prášku do pečiva
necelá lžička jedlé sody
špetka soli
170 g cukru krupice
200 g zakysané smetany
1 vejce
50 g rozpuštěného másla
75 ml horké vody
Na chilli krém:
125 g másla
200 g cream cheese
200 g hořké čokolády (alespoň 50%)
lžička mletého chilli
cukr moučka podle chuti
Postup
Na postupu je nejlepší to, jak je jednoduchý a jak efektní výsledek z toho vzejde.
Nejprve si nechte vyhřát troubu na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
V jedné míse smíchejte veškeré suché ingredience (tj. mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl a cukr), přidejte k nim zakysanou smetanu, vejce, máslo i vodu a pořádně promíchejte.
Těstem naplňte papírové košíčky asi do 3/4 a dejte péct do vyhřáté trouby na 17-20 minut, propečenost vyzkoušejte špejlí. Hotové košíčky nechte vychladnout na mřížce, před zdobením je můžete chvíli nechat zchladit třeba v ledničce.
Brnkačka, no né?
Když se košíčky pečou, připravte si krém. Nad vodní lázní nechte úplně rozpustit čokoládu a vmíchejte do ní mleté chilli. Čokoládu nechte zchladnout asi na 37°C - musí zůstat tekutá, ale teplá by nám udělala bordel s krému.
Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem (já dávám cca 2 lžíce cukru) do běla (nebo skoroběla) a všlehejte všechen cream cheese a pak i vychladlou čokoládu.
Krém si dejte do zdobícího sáčku a ozdobte jím vychladlé kapkejky, na vrch můžete ozdobit třeba chilli vločkami nebo nějakým zapichovátkem.
Vrhněte se na hotové kapkejky.
Odolejte pokušení se o ně nedělit.
Fotka děsná, kapkejk božský.
fotka náhodou fajn:-) občas vídám o dost horší...a do small change coffee to nestihnu, takže si je udělám doma při nějaké další příležitosti:-))
OdpovědětVymazatvsak kolik dalo prace, abych tam dala neco min zrniciho nez extremne moc :D
VymazatMovember cupcake vypadá rozkošně! A to těsto, viď....tak to prostě mám ráda, nic složitýho, všechno zamíchat dohromady a nepárat se s tím..... a ono je to ke všemu ještě taaaak výborný,paaa
OdpovědětVymazatno presne! a hlavne jsou fakt cokoladovy, i kdyz tam je tolik kakaa (a to davam o 30g cukru min)
Vymazat