úterý 22. dubna 2014

Všude samej cupcake!

To se tak jednou Verča Z ghetta rozhodla, že v Brně uspořádá Cupcake cup (protože cupcaky jsou prostě nejlepší, žejo...). Prvotním impulsem byl loňský pražský cupcake cup, ale na rozdíl od něj (podle reportu u Verči na blogu) se to v Brně rozhodla uspořádat pěkně ve velkém - s logem, plackami, hodnotícími tabulkami, perfektním místem konání, cenami...no prostě vším možným. Dala si s tím neskutečně moc práce a za to všechno jí patří jeden obrovský dík!

Prudce soustředěné a erudované posuzování vzhledu cupcaků.


Cupcake cup byl naplánovaný na předvelikonoční sobotní odpoledne (takže jsem konečně zase jednou viděla víkendové Brno i za světla) a konal se v suprové kavárně Atlas. Sešlo se celkem 18 různých druhů cupcaků, pekařů bylo celkem něco přes dvacet, protože párkrát soutěžily celé týmy. Hodnotily se vždy dva aspekty chuť i vzhled a vítězové se vyhlašovali ve dvou kategoriích - hodnocení veřejnosti a poroty, ve které byla samozřejmě Verča, pak Hladová Terka, která vyhrála pražský cupcake cup, a Terka z Future Sailors.

Pokud jde o cupcaky jako takové, tak mě překvapily hned dvě věci: 
1. Matcha je evidentně dost in (a většinou byla i dobrá, jen jednou jsem z ní měla pocit, že cítím sushi (ale to už moje chuťové buňky pomalu odumíraly na hyperglykemii, takže předpokládám za to nemůže/nemůžou pekař/i)...ale i kdyby - Japonsko jako Japonsko.
Matcha cupcakes s jahodovým krémem od Káji Plum Foolery


Citronovo-mandlové cupcakes s matcha krémem a bílou čokoládou. Bohužel tady vypadaly papírové košíčky trochu nešťastně a unaveně, že musí celé odpoledne držet cupcaky. Krém byl víc citronový než matcha, ale dobrý. (Ostatně i v Ebisu byl super matcha cheesecake trochu citrónovější.)


Brownies cupcaky s matcha krémem a koktejlovou třešní. Do teď lituju, že jsem si nevzala i tu třešeň.


2. Dvakrát se sešly brownies cupcaky. Docela by mě zajímalo, jestli to byla taktika, když se tak nějak všeobecně ví, že Verčiny nejoblíbenější jsou právě brownies cupcakes. Ale dobré byly, to zase jo.

Brownies cupcakes podruhé, tentokrát s čokoládovým mousse a krémem z tvarohu a bílé čokolády. Krém si nepamatuju, protože chuť brownies mě nadchla.



A co tam bylo dál?

Kopřivové cupcaky s cream cheese a sedmikráskovým medem od Kláry Eliášové. Tyto cupcaky vyhrály 1. místo u poroty. Bohužel jsem při jejich ochutnávání byla už tak přeslazená, že jsem tam kopřivy, sedmikrásky ani jaro skoro necítila. Měla jsem si ukrást kousek ze zbytků na doma, protože by mě v klidu vážně strašně zajímaly. A taky měly krásné košíčky.



První mrkvové cupcaky s tvarohovým krémem a medem.



Druhé mrkvové cupcaky tentokrát od Báry Daňkové s krémem z bílé čokolády. Za mě patřily k jedněm z nejhezčích - právem tak podle mě vyhrály souhrnnou kategorii za vzhled a k tomu navíc 2. místo poroty a 1. veřejnosti.



Cupcaky Aničky Křižákové s vanilkou, bílou čokoládou a lehkým sýrovým krémem. 2. místo poroty.



Kávovo-kakaové cupcakes s tvarohovým krémem.


Kumquatové kořeněné cupcakes s mascarpone krémem. Bohužel, tady zapracovala moje averze k hřebíčku, která vznikla už ve školce...Ale zato se mi líbí ty kousky citrónu, který považuju za nejdekorativnější ovoce :)



Tým z Baker St. a jejich čokoládové cupcakes s dvojím karamelem. Nejlepší čoko-karamelový korpus, který jsem jedla.



Cheesecake cupcakes s bílou čokoládou od Radky Šťastné. Rozhodně nejhezčí, pěkně jednoduché a čisté. Leč jsem původně nepochopila jejich cheesecakovitost, kromě vzhledu samozřejmě. 2. místo poroty. 3. místo veřejnosti.
(Pozn.: Cheesecakovitost vysvětlena, tímto se Radce omlouvám! Ono tam bylo víc sušenek než jsem zaregistrovala!)



Martina Grochová a její vanilkové cupcaky s čokoládou, banánem, speculos krémem a marcipánem. Asi nejroztomilejší. Moji výherci - ten krém! 3. místo poroty.



Gemma D'Auria, kakaové cupcaky s kaštanovou náplní a bílým krémem. Asi miluju kaštanové pyré. 3. místo poroty. 2. místo veřejnosti. Souhrnně vítěz za chuť.



Pomerančové cupcaky s krémem z mascarpone.



Banánové cupcaky s čokoládovo-máslovým krémem.



Čokoládové cupcaky s ořechy a povidly s karamelovým krémem z mascarpone.


No a nakonec moje čokoládové cupcaky s chilli ganache. Z několika důvodů jsem s nimi byla nespokojená - divné kakao, tuhá ganache, možná jich byl kus přepečený,...a tak vůbec.

Ne, nevyhrála jsem nad cupcaky, ale vyhrála jsem sama nad sebou, protože jsem došla na akci, ked jsou davy, kde nikoho neznám a kde mám ještě za sebe něco předvést. Neutekla jsem a ještě jsem riskla chilli.

Jsem spokojená.



Ještě jednou díky Verče, Terkám, Atlasu, pekařům, ochutnávačům a prostě všem zúčastněným!




5 komentářů:

  1. Díky za pěkný článek, jsem ráda, že se akce jakž takž líbila a třeba zpětně budu taky spokojená :D¨
    Ta matcha mě taky dostala, evdientně je to teď víc trendy, než jsem myslela :D
    Jen doplním, že cheesecake cupcakes skončily ještě třetí u veřejnosti :)
    A tvoje cupcakes byly náhodou dobré, akorát na mě strašně málo chilli, já bych ale mohla jíst papričky ke svačině, tak jsem takovej hodntoitel na nic :D My jsme je pak ještě jedly po skončení a ségru zas pálily strašně, s chilli je holt potíž :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zadny jakz takz! Proste libila (bohuzel se jen obecne nedokazu tvarit jako nadsenej kokrspanel, ale spis jak otravenej pitbull, ale to fakt nic neznamena :D ) a doufam, ze i kdyz uz na pristi rocnik nebudu v Brne, tak to bude zaminka si tam udelat vylet!

      bylo mi jasny, ze jsem u cheesecaku neco zapomnela :D

      a diky! u nas se vcera dojidaly zbytky ganache a segre to taky prislo moc, ale svagrovi akorat a ten je taky trochu azbestovej a papricky ji furt, tak nevim no :D nebo to holt bylo blbe rozmichany, to je taky moznost :D

      Vymazat
    2. Hele, blbě rozmíchaný to nebylo, bylo to výborný. Jen pálivost se nedá odhadnout neb je to subjektivní - holt pro někoho, kdo má doma pařník s 14 druhy chillipapriček to bylo jemňoučké a mě pálila pusa ještě za dvě hodiny :-))

      Vymazat
  2. Ahoj, pěkný článek :)

    tu cheesecakovitost bych se pokusila nějak vysvětlit - možná to tak přijde jenom mně, ale celkově mi tak nějak připomínají jahodový cheesecake, možná hlavně krém, který je jen z krémového sýra a zakysané smetany, což jsou pro mě dvě nejzásadnější ingredience cheesecaku (ještě teda tam byla vanilka a ta bílá čokoláda navíc). no a ve spojení s jahodovou náplní a rozdrcenýma sušenkama (kterých lituju, že jsem nedala víc) mi to tak nějak navozuje chuť cheesecaku, což se asi nepodařilo u každého :D takže tak to vnímám já, a proto ten název.

    jinak souhlasím s tím, že toho chilli bych v tvých cupcakách snesla víc, a to papričky opravdu nesvačím :D ale byly moc dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, diky moc za vysvetleni! ja si tam tech susenek prave nevsimla (ale je fakt, ze uz jsem si brala nejaky porozdrceny kousek, tak mozna byly mimo...diky diky! ale nadherny a dobry to bylo tak jako tak, diky!

      a diky, fakt si myslim, ze jsem to asi blbe rozmichala :/

      Vymazat